Početak godine i vreme da sumiramo prethodnu…U 2017oj je Panna tim napunio 5 godina i stvarno je bila godina jubileja, izuzetnih nastupa, puno novih stilova, koreografija i novina.

Kako obožavamo da stalno upoznajemo nove stilove, prethodna godina je po tom pitanju bila sjajna. Početkom godine smo uživali u vikendu sa Simonom Jović, koja nas je uvela u svet plesova Radžastana. Nastavili smo da plešemo Kalbeliju a po prvi put smo upoznale i Ghoomar, izuzetno nežan ples u krugu. Na proleće je iskrsla prilika da upoznamo Kuchipudi, klasični ples koji se retko viđa u Evropi i to zahvaljujući poseti Jasmine Pasa, gošći iz Amerike koja boravi u Nišu. Zatim je nas nekoliko iskoristilo letnje vreme i spojilo lepo i korisno – te smo se uputile u Koper na 8 sati radionica sa Janom Mankoč, gde smo pored našeg omiljenog Bolivuda i folklorne Bangre, upoznale Mujra dance i Lavagni. Naravno, kad nismo bile u sali, bile smo na plaži, posetile različite gradove na obali i uživale u čarima slovenačkog primorja. 23316515_10208355676928592_1547570150965105088_n

Ove godine smo bili deo Belgrade Award festivala. Saradnja sa KUD Sveti Sava je početak jednog divnog iskustva, a biti deo njihvogo prestižnog festivala – velika čast. Ali ne samo što smo dobili priliku da nastupamo sa fantastičnim plesačima folklora iz celoga sveta, već smo dobili i priliku da upoznamo trupu PCPC iz Indije koja neguje Bhangra ples u izvornom obliku. Druženje sa njima i radionica koja je organizovana samo za članove Panna tima je učinilu tu nedelju u junu nezaboravnom!

Kad smo već kod divnih saradnji, drago nam je što su se mnoge dugogodišnje saradnje i ove godine nastavile. Tako smo bili deo „Dance without borders“ proslave Dana plesa u organizaciji The Colors of Dance; učestvovali na Prolećnom i  decembarskom IWC Bazaru, Humanitarnom Bazaru koji je organizovala Ambasada Malezije, Humanitarnom koncertu za prikupljanje sredstava i pomoć plesnoj koleginici Anastasiji Gavrilović, na godišnjem koncertu škole orijentalnog plesa „Paso de Fuego“, Sava Port Global festu u organizaciji KC Nea Pangea i putovali u Zagrebu, u još većem broju nego prošle godine, na Oriental Fusion Star festival iza koga stoji Shireen.

Na neke manifestacije smo prvi put pozvani i malo je reći da so na svakoj uživali: Doneli smo duh Indije na štand FlyFly agencija na Sajmu turizma; po prvi put učestvovali u team buildingu zaposlenih u jednoj renomiranoj banci i učinili da bankari zavole bolivud; pozvani smo da otvorimo premijeru filma Gorana Paskaljevića „Zemlja Bogova“ koji je sniman u Indiji; na preporuku Ambasade Indije smo otvorili projekciju filma „Bajirao Mastani“ na Tašmajdanu a na poziv Ambasade Pakistana smo se oprobali u folklornim plesovima te zemlje i nastupali na proslavi njihovog nacionalnog dana.20992511_10203318770847605_5677081130605696575_n

I za kraj ostaje da se pomene naš festival, naš omiljeni projekat koji svake godine raste i na koga su svi članovi Panna škole podjednako ponosni jer su svi na nekim način doprineli da bude uspešan. Festival Dragulji Azije je u 2017. proslavio 5. jubilej i tim povodom je bilo dosta novina. Po prvi put je pokrenut Open Stage – Indian style only, kao veče posvećeno različitim plesovima Indije i prilika za sve plesače da sami nastupe. Naravno, nismo zapostavili ni melodije Indije, tako je ovo veče bilo ispunjeno i zvucima Kirtana benda „Dhanur & Bhakti band“ iz Beograda. Veče nakon toga je već standardno bio koncert posvećen raznovrsnosti plesova azijskog kontinenta, uz delegaciju iz Ambasade Malezije u publici i posetu novinara „Politike“ koji su pratili naš festival. I ne zaboravimo gostujuće instruktorke, neizostavnu Janu Mankoč iz Slovenije i dragu Katju Toševu iz Bugarske, koja je prvi put posetila Beograd. One su održale 5 radionica različitih plesnih stilova i raduje me što je ponuda bila primamljiva toliko da su se pridružile i plesačice iz nekih drugačijih plesnih voda. Od srca zahvaljujemo svima koji su učestvovali u toku obe večeri našeg festivala i s nestrpljenjem čekamo da opet delimo binu nekom prilikom.

A šta spremamo za 2018. godinu? Ideje su već tu, dogovori u toku, neke datume smo već odredili, ali ćete morati da se strpite još malo do zvaničnih objava. Za početak, možete da nam se pridružite u početnoj grupi koja počinje sa radom 21. januara u Urban Dance studiju.

Za više informacija – pišite nam na [email protected]

 

Panna tim u 2017oj godini