Festival Dragulji Azije se održao za vikend 12-14 oktobra i malo je reći da je prevazišao sva naša očekivanja.

Ovo je 6. godina kako Panna tim organizuje ovaj jedinstveni festival koji okuplja plesače iz regiona koji neguju plesove Azije. Tokom godina, Dragulji Azije su postali prepoznatljiv i cenjen brend, te se pozivu da gostuju odazivaju renomirane plesne škole, institucije i umetnici.

Tokom vikenda, održano je 5 plesnih radionica sa gostujućim instruktorkama, Janom Mankoč iz Slovenije i Katjom Toševom iz Bugarske. One su donele raznovrsne indijske plesne stilove, a takođe prenele svoja iskustva sa nastupa, putovanja po Indiji i dale savete plesačima.

U petak, 12. oktobra, održan je Open stage: Indian style, koncert posvećen samo indijskim plesovima, od klasičnih stilova starih hiljadama godina, preko folklornih plesova, do modernih fuzija, Indian tribal stila i romskih igara.

IMG_4929

Imali smo veliku čast da Ambasador Indije u Beogradu, Nj.E. Subrata Batačardži, sa suprugom, poseti Open stage koncert, dok je za Gala koncert prihvatio poziv da održi govor. Tako je u subotu veče, 13. oktobra, koncert zvanično otvoren uz divne reči Ambasadora, koji je pružio podsticaj mladim umetnicima da nastave da izučavaju tradiciju Azije jer time grade most razumevanja između naših kultura.

Tokom te večeri, predstavljeno je 22 plesna stila iz Azije, a među plesačima su bili gosti iz Srbije, Hrvatske, Bugarske i Slovenije. Bitno je napomenuti da su se istakle trupe koje rade pod okriljem Ambasade Indonezije, sa kojom imamo višegodišnju saradnju, dok su najmlađe učesnice bile balerine Instituta Konfucije sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

IMG_5867

Gala koncert Dragulja Azije otvorio Ambasador Indije