Indija je zemlja raznolikih kultura i tradicija. U zavisnosti od religije, podneblja i lokalnih običaja, plesovi Indije su se vremenom razvijali kreirajući tako nepregledan broj stilova i fuzija.

Najjednostavnija podela indijskih plesova bi bila na klasične, folklorne i moderne, a detaljnije će biti reči o plesnim stilovima koji su do sada plesači Panna tima imali prilike da upoznaju, zavole i započnu da usavršavaju.

  • Klasičnih plesova ima 8 i to su Baratanatjam, Katak, Odisi, Katakali, Manipuri, Kučipudi, Satrija i Mohinijatam.

Baratanatjam (Bharatanatyam)

Ovo je jedan od najstarijih plesova iz indijskih hramova,koji su u početku izvodile samo žene. Sam naziv je nastao kao kovanica reči emocije, melodija, ritam i ples. Tipičan stav plesača su blago savijena kolena i fiksiran torzo, uz raznovrsnosti mudri (pokreta ruku) kojima se priča priča o bogovima. Teorija ovog stila se nalazi u delu “Natja šastra” (Natya Shastra), datiranog par vekova pre nove ere, sa detaljnim opisima svih pokreta i poza, dok se figure plesačica mogu naći na mnogim hramovima.

Odisi (Odissi)

Arheolozi su pronašli dokaze da se plesao u hramovima i u prvom veku pre nove ere. U Odiši, mestu porekla ovog plesa, mogu se naći hramovi sa figurama plesača, a najpoznatiji je svakako Konark – hram Sunca. Poput svih klasičnih plesova, kroz pokrete se priča o životu bogova, a odisi je specifičan po Tribhangi – nezavisnom i istovremenom pomeranju tri dela tela: glavi, grudima i karlici. O sve većoj popularnosti ovog plesa svedoči i podatak da je 2011. ušao u knjigu Ginisovih rekorda, nakon što je zabeležen nastup sa najviše odisi plesača na jednom mestu – čak 555.

 

Katak (Kathak)

Katak je ples severne Indije, koji uključuje brz rad nogu, prelepe pokrete ruku i gestikulaciju kao i okrete. Sastoji se iz osnovnog stava, pokreta ruku (utpati) i nogu (tatkar). Sam naziv je potekao iz sanskrita i može se prevesti sa “onaj koji priča priču”.  Kostim je često dugih, uskih rukava – koji prikazuju lepotu pokreta ruku – i široke suknje ili haljine koje je veoma duga i prati okrete plesača. Pored neizostavnog nakita, tu su i zvončići (ghungroos) oko zglobova, koji su istovremeno i instrument i naglašavaju ritam.

 

  • Folklorni plesovi su se razvijali samostalno i nezavisno u svakom regionu, zavisno od tradicije, običaja i religije. I danas se izvode prilikom raznih ceremonija i proslava u ruralnim oblastima, dok se u urbanim delovima mogu videti na festivalima.

 

Bangra (Bhangra)

Bangra je folklorni ples iz Pandžaba, pokrajine na severu Indije. Iako je nastao kao ples kojim se proslavlja uspešna žetva, vremenom je postao izuzetno popularan, kako u samoj Indiji tako i izvan granica ove zemlje. Brz ritam i energični pokreti plesača su odlike ovog plesa, a jedini rekvizit je rumal – maramica jarkih boja koju plesači vežu oko malog prsta. Budući da je fizički zahtevan, u skorije vreme je postao inspiracija fitnes instruktorima te neki svoje programe zasnivaju upravo na osnovnim pokretima ovog plesa.

Kalbelija (Kalbeliya)

Kalbelija je romski ples iz Radžastana, pustinjske oblasti u Indiji. Najčešće ga igraju žene, koje su često obučene u crno, ali sa dosta ukrasa i nakita. Inače, plemena Radžastana su najpoznatija po krotiteljima zmija, tako da i pokreti ovog plesa ponekad podražavaju zmijske kretnje. U današnje vreme, najveći izvor prihoda ovim siromašnim plemenima je priliv znatiželjnih turista, a njihov ples, koje su nekada žene plesale isključivo za sebe, sada ima akrobacije i atraktivne primese za publiku.

Gumar (Ghoomar)

Ovo je foklorni ples koji plešu žene prilikom proslava. Pleše se u krugu uz dosta okreta, prilikom čega raznobojne suknje postaju još živopisnije. Takođe, plesačice obavezno nose veo preko lica. Često izvan kruga sede muškarci i žene koji sviraju i pevaju, a ponekada same plesačice pevaju dok plešu. U današnje vreme, ovaj ples se izvodi u nekim predelima Indija i Pakistana, posebno tokom proslave venčanja, gde gošće zajedno sa mladom plešu satima. Ovaj ples je tek od skoro doživeo popularnost širom sveta i retko se izvodi u Evropi.

 

  • Moderni indijski plesovi se dele na indijski balet i bolivud, kao i sve plesne fuzije koje postaju sve popularnije.

Bolivud (Bollywood)

Bolivud stil plesa je nerazdvojni deo bolivudske filmske industrije nastale u Indiji pre tačno 100 godina. Ovaj ples zabavnog karaktera je nastao spajanjem indijskih klasičnih plesova sa elementima iz tradicionalnih, folklornih igara. Vremenom, pod uticajem plesnih trendova sa zapada, bolivud ples postaje moderniji i otvoreniji prema drugim plesnim stilovima, tako da nije nemoguće da se u koreografiji ‘potkrade’ i neki pokret iz latino plesova ili hip-hopa. Bolivud kostimi su uvek jarkih boja – za plesačice je to najčesće dvodelni kostim sačinjen od lehenge (suknje) i čolija (bluze kratkih rukava), no bez obzira na model, neophodno je da kostim ističe ženstvenost. Glumac u bolivudskoj kinematografiji neizostavno mora da bude i vrhunski plesač, dok svaki plesač koji se opredeli za ovaj stil mora da u svoj nastup unese izuzetnu količinu energije i kreativnosti.

Belivud (Bellywood)

Ovo je vrlo mlada fuzija, nastala kao spoj orijentalnog plesa i sve popularnijeg plesa indijske kinematografije – Bolivuda. Ovaj stil je sve popularniji među plesačima, zato što spaja senzualnost Orijenta i živahni Bollywood, a može biti i posebno začinjen elementima folklora. Pleše se uz numere iz filmova bolivudske produkcije i ne postoje određena pravila za izgled kostima – dokle god sadrži elemente obe kulture.