„Postoje prečice do sreće, a ples je jedna od njih.“

Nakon više od decenije plesnog iskustva i višegodišnjeg izučavanja indijskih plesova, 2012. godine Marina Stevanović pokreće školu bolivud plesa Panna.

Škola Panna je nastala kao rezultat želje da izgradim oazu za sve ljubitelje indijskih plesova. Verovala sam da u gradu postoji još ljudi koji vole ovu kulturu poput mene i poželela sam da ih upoznam, da podelim sa njima svoje znanje i da zajedno nastavimo da istražujemo svet indijskih plesova.“, kaže Marina.

Već nakon 2 godine rada, polaznici škole postaju već uigrana ekipa i nižu uspešne nastupe.  Do kraja 2016. godine, Panna plesni tim je iza sebe već imao brojne saradnje sa plesačima širom Evrope i iz Indije, sa ambasadama i kulturnim centrima širom Srbije; nastupali su po festivalima i plesnim manifestacijama u regionu i gostovali u televizijskim emisijama („Bračni sudija“, „48 sati svadba“, „150 minuta“, „Praktična žena“). Takođe su bili učesnici ili domaćini brojnih projekata koji za cilj imaju da približe indijsku kulturu našim sugrađanima, a najveći uspeh od svih je festival koji škola Panna organizuje – „Dragulji Azije“, trodnevni plesni užitak za sve ljubitelje kulture tog kontinenta, koji nudi internacionalni spektar umetnika i pregršt plesnih stilova Azije.

Uloženi trud se isplatio – uspeli smo da stvorimo oazu. Biti pionir u poduhvatu izučavanja toliko bogate i daleke nam kulture nije nimalo jednostavno. S jedne strane je to velika odgovornost – predstaviti nečiju kulturu što verodostojnije i pritom biti jedina trupa u Srbiji koja se bavi isključivo indijskim plesovima. S druge strane, to je izazov i čast, biti u mogućnosti da menjaš izgled srpske plesne scene i doneseš na nju nešto do tada retko viđeno.

 

www.urbanstudio.rs

Planovi

Sada nam je cilj da nastavimo da okupljamo ljubitelje indijskih plesova, da se usavršavamo, smišljamo nove koreografije i projekte, zaslužimo aplauze – i naravno, dobro se zabavimo u tom procesu.“

Ova jedinstvena škola nudi čak preko 10 različitih stilova indijskih plesova svojim polaznicima. Dok im izučavanje klasičnih plesova ( Bharatanatyam, Kathak, Odissi, Kuchipudi) služi kao baza i neiscrpni bunar inspiracije, aktivno izučavaju i izvode raznovrsne poluklasične (Mujra, Lavani), folklorne (Bhangra, Kalbeliya, Ghoomar, Garba, Dandiya) i moderne stilove (Bollywood, Bellywood i fuzije plesova). Pružaju i mogućnosti svojim plesačima da uče od gostujućih instruktora iz inostranstva, a i da nastupaju širom Srbije i po regionu. A poziv da im se pridružite je stalno otvoren te im pišite na [email protected] odmah i postanite deo Panna tima.