Kako su plesači već godinama unazad prezadovoljni Janinim radionicama, na njihov zahtev je Jana Mankoč i ove godine gostujući instruktor festivala “Dragulji Azije”.

12189002_10207193208415798_5807006478848029873_nJana Mankoč živi i pleše u divnom gradu na obali mora – Koper, Slovenija. Iako je plesnu karijeru započela sa orijentalnim plesovima, od 2006. se zaljubila u indijske plesove i od tada kreće sa izučavanjem Bharatanatyam-a i Bollywood-a. 2007. prvi put putuje u Indiju, a vraća se sa kostimima za ples i željom da pokaže Sloveniji čari indijskih plesova. 2009. osniva trupu ‘Moonsun’ i 2011. kreira plesni show ‘Moonsunska Svatba’, koji ubrzo postaje izuzetno popularan, kako po Sloveniji tako i u Italiji. Jana je profesionalna plesačica koja ne prestaje da se usavršava – svake godine putuje u Indiju kod svojih plesnih gurua, posećuje radionice po Evropi a takođe ih i organizuje u Koperu. A ta posvećenost plesu nije ostala nezapažena – 2011. je osvojila 3. mesto na takmičenju u Nemačkoj, u emisiji ‘Ja imam talent’ ulazi u polufinale a 2012. i 2013. sa svojom trupom osvaja 2. i 4. mesto u kategoriji etno formacija na prestižnom internacionalnom plesnom takmičenju u Lignanu, Italija. Prošle godine je održala više radionica u Sloveniji, Italiji i na našem festivalu, a radila je i kao koreograf u filmu čiju premijeru čekamo s nestrpljenjem! Kao poznavalac 7 plesnih stilova Indije, trenutno drži više različitih kurseva u Koperu i Trstu, kako indijskih plesova tako i orijentalnog i belivuda. Više informacija o Jani možete pronaći na sajtu www.moonsun.si

RADIONICE:

  1. BOLLYWOOD – Bilo da ste već plesali bolivud ili ste rešili prvi put da ga upoznate – ova radionica je pogodna za vas. Kao i prošle godine, Jana nam donosi zabavnu koreografiju, a pokreti su kombinacija klasičnih indijskih plesova i modernih trendova u indijskoj kinematografiji. Kako je gluma neodvojivi deo bolivuda, ova radionica će vam pomoći i u pogledu iskazivanja emocija pokretima tela. Bolivud je moderni ples, star nešto malo preko 100 godina te je najmlađi indijski ples. Nastao u Bombaju za potrebe filmske industrije, i dalje je neodvojivi deo kinematografije iako već živi po plesnim scenama širom sveta. Zasniva se na kombinaciji pokreta iz klasičnih i folklornih plesova Indije sa modernim uticajima plesnih stilova Zapada.
  1. BELLYWOOD – Belivud je relativno nova i sve popularnija fuzija orijentalnog plesa i indijskog bolivuda. Pleše se obično uz indijsku popularnu muziku, najčešće hitove bolivudske kinematografije, a spaja najlpeše pokrete iz oba plesna sveta. Budući da Jana uporedo podučava i stvara koreografije oba ova plesna stila, nije joj strana ova plesna fuzija i jedna je od retkih plesačica našeg regiona koja izvodi belivud.
    Ako ste već upoznati sa osnovama barem jednog od ova dva stila, biće vam ovo zanimljivi izlet u fuziju gde se ova dva plesna sveta susreću. Koreografija koju će vam Jana pokazati pružiće vam puno ideja kako da začinite vašu orijentalnu tačku sa malo arome Indije – ili obrnuto!
  1. ODISSI – Odisi je jedan od 8 klasičnih indijskih plesova i arheolozi su pronašli dokaze da se plesao u hramovima i u prvom veku pre nove ere. U Odiši, mestu porekla ovog plesa, mogu se naći hramovi sa figurama plesača, a najpoznatiji je svakako Konark – hram Sunca. Poput svih klasičnih plesova, kroz pokrete se priča o životu bIMG_7109ogova, a odisi je specifičan po Tribhangi – nezavisnom i istovremenom pomeranju tri dela tela: glavi, grudima i karlici.
    O sve većoj popularnosti ovog plesa svedoči i podatak da je 2011. ušao u knjigu Ginisovih rekorda, nakon što je zabeležen nastup sa najviše odisi plesača na jednom mestu – čak 555.
    Jana je prvi put zaplesala ovaj stil 2010. godine i od tada mu se predano posvetila, a jedna je od malobrojnih plesača u južnoj Evropi koji ovaj plesni stil izvodi i podučava.
    Kako je bilo najveće interesovanje za ovu radionicu prošle godine, mi vam opet nudimo priliku da istražite ili da nastavite da istražujete ovaj drevni ples.

      Za prijave na radionice i sva dodatna pitanja, pišite nam na [email protected]

Radionice sa Janom Mankoč na festivalu “Dragulji Azije”