Na hindiju „panna“ znači smaragd, dragi kamen koji pored svoje lepote nudi i moć mudrosti onima koji ga poseduju. Obično je povezan sa Ganešom, čiji je glavni atribut mudrost, te se često i njegove figurice prave od smaragda. Čak i na paliju, jeziku indo-evropskog porekla, panna znaci mudrost.

indexNaravno, postoji i istoimena oblast u Indiji poznata po rudnicima dragog kamenja, al i po jednom od retkih rezervata za tigrove. Ali tu zanimljivosti ne prestaju…

Mnogi jezici koriste tu reč – na českom panna označava devicu u horoskopu, na poljskom devojku, dok je na mađarskom čest nadimak za devojke koje se zovu Ana. Na italijanskom znači krem i asocira na panna cottu, čuvenu poslasticu, a kad smo već kod hrane – na gejliku, starom keltskom jeziku, „panna“ je tiganj. Na latinskom je tkanina, na norveškom čelo, na finskom glagol staviti, a ne zaboravimo i grčkog Pana, satira sa frulom, kao i prefiks pan- koji označava nešto sveobuhvatno….

…a upravo to je i bila ideja vodilja prilikom izbora imena – da se obuhvati sve, da se povežu različite kulture, ljudi, plesovi i tradicije!