Jubilarni peti Dragulji su održani u novembru, od 17-19. Primetili smo kako interesovanje za indijske plesove polako ali sigurno raste u regionu i neizmerno nam je drago zbog toga. Nadamo se da je i naš festival donekle doprineo tome. Zato smo naš jubilej proslavili tako što smo se posvetili jačanju zajednice plesača indijskih stilova.

   Tim organizatora Dragulja Azije je ove godine želeo da kreira sve radionice po ukusu ljubitelja indijskih plesova. Ovo je mali petogodišnji jubilej postojanja našeg festivala i želeli smo da ga proslavimo tako što ćemo dodatno pomoći zajednici plesača indijskih stilova u regionu da napreduje, kao i plesačima drugih stilova da isprobaju nešto novo i prošire svoj plesni vokabular.

Plesne radionice koje smo pripremili su bile: 3 klasična plesa IndijeBharatanatyam, Odissi i Kathak – zatim jedan poluklasični stilMujra – i nešto moderno i sve popularnije u svetuIndian Tribal. Interesovanje je bilo veliko, što je pokazatelj da je naša plesna scena željna umetnosti mistične Indije.

IMG_0155


Što se instruktora tiče – jedna je već redovan “Dragulj” našeg festivala: Jana Mankoč iz Slovenije. A drugu su plesači ove godine upoznali po prvi put i zavoleli na “prvu koreografiju” – Katja Toševa iz Bugarske. 

A pored radionica imali smo i 2 koncerta…

Novina je nešto jedinstveno u celom regionu – Open stage: Indian Style! U petak, 17. novembra, mnogi koji plešu neki indijski stil, od klasičnih preko folklornih do modernih, su imali prilike da se predstave svojom koreografijom ili improvizacijom. Plesačicama škole bolivud plesa Panna u ovom poduhvatu su se pridružili solisti i trupe iz Beograda, Novog Sada i Kosovske Mitrovice. Publika je po prvi put mogla da provede veče uživajući u raznovrsnim stilovima Indije dok su plesači pokazali koliko su kreativni a sve u cilju jačanja indijske plesne zajednice! A po prvi put je spojen ples sa melodijama Indije, uz goste Dhanur & Bhakti band koji su svirali kirtan – muziku zasnovanu na vedskim učenjima.

Gala koncert je kao i uvek bio okosnica festivala, a ove godine smo doneli 20 plesova iz Indije, Indonezije, Malezije, Kine, Turske, Libana, Avganistana, Palestine…i mnogih drugih zemalja. Naš festival je na binu doveo preko 100 plesača. Imali smo čast da sarađujemo sa KUD Sveti Sava i na bini gledamo 30 plesača uz orkestar; takođe su među izvođačima bile i trupa Ambasade Malezije kao i 2 plesna studija pod pokroviteljstvom Ambasade Indonezije. Pored plesnih škola i solista iz Beograda koji su ulepšali to veče, posebno treba napomenuti i goste plesni studio Nefertiti iz Zagreba sa retko viđenim kineskim plesom. A za finale večeri je sačuvano nešto specijalno – prvo indonežanski ples sa tanjirima a zatim bolivud tačka koja je na bini ujedinila plesače 3 zemlje – Srbije, Slovenije i Bugarske.

Kao domaćini festivala, Panna tim želi da se zahvali svim izvođačima, učesnicima radionica, volonterima i posetiocima koncerata za ljubav i pozitivnu energiju pomoću koje ovaj festival raste iz godine u godinu. Zahvalni smo i za medijsku pažnju koju su nam ukazali Politika, Telegraf, Urban bug i Lifehacker, kao i za višegodišnju saradnju sa Dečjim kulturnim centrom.