Prethodna godina je bila prekretnica za naš festival. Ne samo što smo proslavili jubilej, već smo posvetili sve radionice pa čak i dodatni večernji koncert Indiji. I gle – desila se magija! Zapanjeni smo koliko se plesača različitih stilova usudilo da rizikuje i oberučke prihvati duh Indije.
Zato sa ponosom nastavljamo sa tradicijom! „Dragulji Azije“ su u potpunosti jedinstveni festival – okupljamo i predstavljamo plesove Azije na Gala večeri, dok istovremeno posvećujemo posebnu pažnju onima koji vole plesove Indije.

Od 2018. godini je novina što je Škola bolivud plesa Panna jedini nosilac i organizator projekta. I što će biti još glamuroznije nego prošle godine!

RADIONICE: Dobili smo pozitivne komentare od svakog učesnika prošlogodišnjih radionica! Tako da nismo uopšte preispitivaIMG_7375li koga da zovemo ove godine – zato što ih toliko volite, Jana Mankoč (Slovenija) i Katja Toševa (Bugarska) su došle opet i donele inspiraciju, nove ideje i stilove!
Kao i pre, anketirali smo sve učesnike radionica i oni su glasali za stilove koji su im delovali intrigantno. Tako su radionice bile sledeće:
• Ghoomar sa Janom
• Bharatanatyam sa Katjom
• Lavani sa Janom
• Folklorni plesovi južne Indije sa Katjom

A tu je i bonus, za one koji su već izučavala Kathak stil – 3 sata intenziva sa Katjom!

OPEN STAGE: Ovaj jedinstveni koncert koji prikazuje samo stilove Indije se održao 12. oktobra (petak), na maloj sceni Dečjeg kulturnog centra. Publika je imala prilike da upozna raznovrsne stilove poreklom iz Indije – od antičkih klasičnih plesova, preko folklornih stilova i modernog bolivuda, pa sve do romskih igara i tribala inspirisanog Indijom. 

Dancers of the Open stage show

GALA SHOW: Kao i svih godina do sada, okosnica našeg festivala je bila revija plesnih stilova Azije. Uz nove i višegodišnje saradnje, bilo je prikazano 22 različita stila na sceni! Smenjivali su se plesači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske, izvodeći plesove Indije, Indonezije, Kine, Japana, Turske, Libana, Irana, Koreje… i mnogih drugih zemalja.

IMG_4929

Posebnu počast nam je učinio Ambasador Indije u Beogradu, Nj.E. Subrata Batačardži, koji je sa suprugom prisustvovao obe večeri, dok je Gala veče otvorio dirljivim govorom o povezivanju naroda kroz umetnost. Bitno je i pomenuti da su tom prilikom u publici bili i diplomate iz Ambasade Indonezije u Beogradu – naši višegodišnji saradnici.

Koncert je održan 13. oktobra u velikoj sali Dečjeg kulturnog centra, a vesti o specijalnom gostu na festivalu su se sutradan našle i u dnevnom izdanju Telegrafa.

Od srca zahvaljujemo svima koji su nam ukazali poverenje: posetiocima festivala čiji aplauzi nam neizmerno znače; fotografu i kamermanu Darku Manasiću; voditeljima obe večeri Dragani i Stefanu; tehničkom osoblju Dečjeg kulturnog centra; i volonterima koji su pomagali pri ulasku u salu, a koji su ujedno plesači naše škole.

IMG_5867

**********************************************************************
Izvođači Gala večeri Dragulji Azije 6

Plesni studio Bidadari, iz Ambasade Indonezije u Beogradu

Plesni studio Citra, iz Ambasade Indonezije u Beogradu

Institut Konfucije u Beogradu

Škola orijentalnog plesa i arapskog folkora Amani (Srbija)

Škola orijentalnog plesa Paso de Fuego (Srbija)

Plesna škola The Colors of Dance (Srbija)

Plesna škola K Beat (Srbija)

Plesni studio Nefertiti (Hrvatska)

Plesna skupina Shireen (Hrvatska)

Ana Omi (Srbija)

Tamara Mladenović (Srb/Grčka) i Irina Markić

Katja Toševa (Bugarska)

Jana Mankoč (Slovenija)

Škola bolivud plesa Panna, kao domaćini večeri

**********************************************************************