Prošla godina je bila najuspešnija do sada za Panna tim. 2018. su obeležile mnoge saradnje, kako neke u potpunosti nove tako i neke koje postoje već godinama.

Početak godine je obeležilo simpatično takmičenje u plesu „This is me“, inspirisano filmom „Veličanstveni šoumen“, gde smo udružili snage sa školom „Colors of Dance“ i snimili klip koji je osvojio drugo mesto.

U aprilu smo po prvi put organizovali Odissi intensive radionice sa Janom Mankoč (Slovenija). Tih 6 sati plesa i 8 minuta koreografije koje su devojke prešle je izrodilo ideju – da se ljubitelji ovog plesa okupljaju nezavisno od probi Panna škole i nastave sa vežbom. Tako je nastala trupa „Sringar“, posvećena samo odisi plesu, koju koordinira Sara Stajić, a pored nje u trupi su još dve Panna plesačice, Pakize Keljmendi i Mina Ćirić, kao i flamenko plesačica iz „El olor de Alma“, Marija Srndović.

Što se radionica tiče, tokom leta su Beograd posetili Ana Dimitratu i Sumon Rudra iz Atine, te smo imali priliku da zaplešemo poluklasični bolivud sa Anom – i dobro se zabavimo. Takođe, tokom godine smo pravili i 3 mini radionice, gde su naše plesačice pokazale pola33923864_2116867268541728_4036500394669506560_nznicima raznovrsnost plesova Indije.

Imali smo nekoliko dragih nastupa – u maju smo ulepšali godišnji mini festival u Pravno-birotehničkoj školi sa temom „Indija“, u junu smo nastupale na „Danima Pakistana“ na gradskom trgu dok smo u decembru, već po tradiciji, bile deo Dobrotvornog Bazara koji se održava na Sajmu.

Nastupale smo na televiziji RTS u okviru emisije „Studio znanja“ snimane u oktobru, budući da je tema bila raznovrsnost kultura. A po prvi put smo bile i deo iznenađenja za 18. rođendan, pred sam kraj decembra, budući da je slavljenica takođe plesačica.

Putovanja su uvek drage uspomene, a ove godine su bila stvarno nezaboravna. Krajem maja je nekoliko naših plesačica posetilo Neos Marmaras (Grčka), na poziv KUD „Sveti Sava“. Uživanje kraj mora, druženje, nastupi i finalno takmičenje je samo po sebi bilo sjajno, no pored mnogih folklornih ansambla iz raznih delova36821998_2148334802061641_6668847908646813696_n Evrope, Panna devojke su osvojile 3. mesto u opštoj kategoriji. U novembru smo opet posetile Zagreb, kako bismo po 3. put bile deo „Oriental Fusion Stars“ festivala. Ova vikend turneja je postala nešto što svake godine željno iščekujemo, jer Irena Sertić, organizator, uvek učini da sve bude zabavno i fantastično organizovano.

Pored ovog festivala, tu je bio i „Belgrade  Awards“, u organizaciji KUD „Sveti Sava“, koji nas je pozvao da budemo deo ovog prestižnog događaja drugu godinu za redom. U okviru celonedeljnih dešavanja, nastupale smo dva puta – prvi put na defileu ispred Opštine Zvezdara, a drugi put na finalnoj večeri u Kolarčevoj zadužbini. Predstavljati Indiju među plesačima iz Rumunije, Meksika, Argentine i mnogih drugih zemalja sveta, je bilo neopisivo iskustvo.

Naravno, kruna svih naših projekata je festival „Dragulji Azije“. Ove godine smo organizovali 6. po redu, koji je okupio najviše plesača do sada. Pored 5 radionica koje su održale Jana Mankoč i Katja Toševa (Bugarska), nastavili smo sa tradicijom Open stage koncerta, posvećenom samo različitosti plesnih stilova Indije. Gala veče festivala je donelo preko 20 stilova poreklom iz Azije, dok su među gostima bile trupe „Bidadari“ i „Citra Indonesia“, obe pod pokroviteljstvom ambasade Indonezije, kao i Institut „Konfucije“ iz Beograda, koji je po prvi put doneo dašak Kine na scenu, uz mnoge druge drage goste koji su naši dugogodišnji prijatelji (više o festivalu potražite ovde).

A najveći dokaz uspeha je nova saradnja koju je naš festival iznedrio. Novi ambasador Indije u Beogradu, Nj. E. Gospodin Subrata Batačardži, se odazvao na poziv da bude gost našeg festivala, poIMG_5867setio ga sa suprugom, čak i dirljivim govorom otvorio Gala veče. Oduševljeni trudom koji smo uložili da približimo kulturu Indije, ponudili su sjajnu podršku našoj trupi. Prvi korak je bio nastup prilikom proslave Divali festivala u njihovoj rezidenciji, gde smo donele klasične plesove. A već je u planu i januarski nastup, gde su poželeli da vide različite stilove folklora.

A šta sve planiramo za 2019.? Pored poziva da plešemo pred diplomatama u januaru, tu su i pozivi za dva festivala na proleće, no o tome blagovremeno… Naravno, „Dragulji Azije 7“, novi plesni stilovi, nove koreografije, puno ideja i prilika za sve ljubitelje indijskih plesova da uče i usavršavaju se.  A ako Vi želite da nam se pridružite u sali, na probama, sceni i turnejama, pišite nam odmah na [email protected] i raspitajte se kada je prva naredna proba.

 

Panna u 2018. godini