Imamo tu čast da prvo gostovanje Nataše Kočar u Srbiji bude baš na našem festivalu, gde će biti i izvođač i gostujući instruktor festivala “Dragulji Azije”.

12597086_10208039763859295_691944621_o(1) Nataša Kočar, ko-osnivač i vođa KUOD Bayani, plesač, instruktor i koreograf orijentalnog i indijskog plesa i takođe član CID Unesco. Diplomirala je geografiju i sociologiju na falkutetu umetnosti u Ljubljani.
Nataša je započela sa učenjem plesa sa 12 godina u jednoj od najprestižnijih plesnih škola u Ljubljani »Urška«. Nakon 2 godine usavršavanja raznih stilova (džez, latino i standard plesovi), odlučila se da se ozbiljnije posveti džez baletu. Nakon 4 godine je prestala da se bavi plesom i ubrzo se zaljubila u orijentalnu muziku. To ju je i pokrenulo da se 2000. godine upiše u školu orijentalnog plesa. To je bila ljubav na prvi pogled, a zatim je to preraslo u ozbiljnu vezu za ceo život. Posetila je preko 200 radionica sa različitim instruktorima iz Egipta, Evrope i Amerike (među njenim omiljenim su Morocco, Randa Kamel, Maria Aya, Marie el Fajr, Helene Erikssen…). Poseduje sertifikat za predavača i plesača orijentalnog plesa. Već 12 godina, ona drži 7-9 časova nedeljno i ima oko 70 redovnih polaznika godišnje. Organizuje radionice, događanja i predano producira plesne predstave (Jalla jalla 2006, Zaghareet 2007, Hayeti 2009, Kundalini 2010, Zeina 2011, Om Shakti 2013, Hamsa 2015). Poslednje 3 godine je i ko-organizator orijentalnog festivala Nawar u Sloveniji. Njena želja za znanjem je beskrajna. Ona proučava stručnu literaturu, uči i, kad god može, putuje u zemlje odakle potiču plesni stilovi koje izučava. Njena karijera plesačice indijskih plesova je počela 2002. kada je otišla na svoj prvi čas Baratanatjama kod Ujwal Bhole u Ljubljani. Ubrzo se pridružila slovenačkoj baratanatjam grupi Nataraj, radi redovnih časova i nastupa. 2007. godine je upoznala svog katak učitelja i odmah je znala da će joj to biti najdraži indijski ples. Od 2008. uči katak od različitih učitelja (Mayala Bracha, Subhash Viman Gorania, Hemant Devara, Geetanjali Lal, Ines Smiljanič). Posebno joj je drag polu-klasični bolivud. 2008. KOUD Bayani je osnovao indijsku plesnu grupu pod imenom Shakti.
Natašin plesni i životni moto je promovisati orijentalne i indijske plesove kao umetnost kojoj je mesto na bini! http://www.kuod-bayani.com/

RADIONICE:

  1. KATHAK – Ovo ste toliko tražili i raspitivali se, da smo presrećni što konačno možemo da vam ispunimo želju!
    Nataša vam poručuje: “Posvetićem12650723_10208002968819442_746641395_no ovu radionicu upoznavanju sa jednim od najlepših klasičnih plesova Indije – katakom. Katak je ples severne Indije, koji uključuje brz rad nogu, prelepe pokrete ruku i gestikulaciju kao i okrete. Tokom 2 sata, naučićemo osnovni stav, pokrete ruku (utpati) i nogu (tatkar). Naučićemo kombinaciju koja se ponavlja 3 puta (tatkar) i teentaal ritmu (16otaktni ritam). Ova radionica je podjednako namenjena i za apsolutne početnike kao i za one koji su već upoznati sa osnovama, ali žele da prošire svoje znanje.”       

                                                                                   

2.EGYPTIAN STICK DANCE – Prošle godine su nas mnogi pitali da li će ikada biti neki egipatski stil na našem festivalu, iako nije dragulj Azije…Ove godine smo odlučili da napravimo mali ustupak jer je ovo ipak jedinstvena prilika da PRVI PUT U SRBIJI naučite RAZLIKU između SAIDIJA i TAHTIBA! Saidi mnogi plesači već dobro poznaju i veoma vole, a sad vam nudimo još jedan stil sa štapom – tahtib, koji donosi mušku energiju i vodi poreklo od borilačkih veština a danas ga plešu i žene. “Jedan od najpopularnijih egipatskih folklornih plesova je saidi. Šta je to tačno saidi? Šta je to tahtib? A šta je raks assaya? Na ovoj radionice ćemo se baviti plesovima sa štapom poreklom iz Egipta i upoznaću vas sa istorijom nastanka ovih plesova. Naučićemo osnovne pokrete i kratku koreografiju. Neophodan vam je drveni štap, otprilike 1m visine, marama za kukove i marama za glavu”, kaže Nataša, koja je već putovala u Egipat a ove godine će mu se opet vratiti, dve nedelje nakon što poseti Beograd!
Radionica je pogodna i za plesače koji se još nisu upoznali sa saidijem kao i za one koji već vladaju tim stilom a žele da svom opusu dodaju još jedan stil plesa sa štapom.

 

PREDAVANJE:

ZILLS – Ovo predavanje je posvećeno činelicama, koje su istovremeno i instrument i plesni rekvizit. Nataša će govoriti o turskom poreklu ovog instrumenta, napraviti paralelu sa ostalim zemljama gde se danas koristi kao i njegovim modifikacijama od nastanka do danas. Akcenat će da bude na raznovrsnosti ritmova ali se neće zapostaviti i tipični pokreti koji ih prate. Predavanje je pogodno i za plesače (od folklora, preko indijskih i orijentalnih plesova pa do tribalnih stilova) i za muzičare (posebno perkusioniste).

Za prijave na radionice i sva dodatna pitanja, pišite nam na [email protected]

Radionice sa Natašom Kočar na festivalu “Dragulji Azije”
Tagged on: